Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Αντιμετώπιση μούχλας στους τοίχους


Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την μούχλα και την αντιμετώπιση της.

  1. Η μούχλα αποτελείται από νηματοειδείς μύκητες. Ανήκει στην τάξη των μυκήτων. Για να επιβιώσει, να αναπαραχθεί και να πολλαπλασιαστεί χρειάζεται οξυγόνο, σκοτάδι (αναπαράγεται όμως και στο φως), στάσιμο αέρα και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες. Όμως, χρειάζεται κυρίως υγρασία και τροφή, δηλαδή οργανική ύλη, φυσική ή συνθετική, με την οποία τρέφεται και του την παρέχουν τα οργανικά υλικά που έχουμε στο σπίτι μας, όπως το χρώμα, οι ταπετσαρίες, τα υφάσματα κ.α.


Η μούχλα εμφανίζεται κυρίως στις γωνίες και έχει συνήθως μαυροπράσινο χρώμα. Ξεκινάει από ένα σημείο και εξαπλώνεται περιφερειακά. Είναι φαινόμενο εσωτερικό και όχι εξωτερικό. Όταν φτάνει να είναι ορατή πλέον το πρόβλημα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.




Τρόποι αντιμετώπισης της μούχλας 


Εάν υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις μούχλας σε κάποιο σημείο, τρίψτε την πρώτα με μια σκληρή βούρτσα αφού φορέσετε μάσκα και προστατευτικά γυαλιά. Ψεκάστε ή απλώστε μια στρώση από μυκητοκτόνο προϊόν σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Απομακρύνετε τα υπολείμματα με ένα βρεγμένο πανί. Αν υπάρχουν ακόμη ίχνη μούχλας επαναλάβετε τη διαδικασία.







Αφού αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικό τρόπο η προσβολή πρέπει να προνοήσετε ώστε να μην επανεμφανισθεί εφαρμόζοντας μία από τις παρακάτω μεθόδους:

  •          Θερμομόνωση


Θερμομονώστε τα αμόνωτα στοιχεία και ενισχύστε τη θερμομόνωση όπου αυτή είναι ανεπαρκής. Εξαλείψτε όλες τις θερμογέφυρες, δηλαδή τα μέρη του περιβλήματος του κτιρίου που είναι ανεπαρκώς ή καθόλου θερμομονωμένα.

  •          Προϊόντα καθαρισμού μούχλας 

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλών ειδών καθαριστικά που χρησιμοποιούνται για τονκαθαρισμό μούχλας. Εφαρμόζονται με σπρέι ή βούρτσα και τα αφήνετε να δράσουν κάποιες ώρες ανάλογα με τη συγκέντρωση της μούχλας. Η νεκρή πλέον μούχλα απομακρύνεται με ένα βρεγμένο πανί.

  •          Προϊόντα αντιμυκητιακά και αντιμικροβιακά
Τέτοιου τύπου προϊόντα διατηρούν τις επιφάνειες πάντα καθαρές, γιατί δεν ευνοούν την ανάπτυξη της μούχλας. Τα χρώματα αυτά έχουν ενσωματωμένουςενεργούς μυκητοκτόνους παράγοντες που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη καμιάς μορφής μούχλας. Τα σύγχρονης τεχνολογίας χρώματα μπορούν άνετα να πλένονται και να καθαρίζονται με τη χρήση νερού και ήπιων απορρυπαντικών.



Τα χρώματα αυτά θα πρέπει να είναι απολύτως εγγυημένα και πρέπει να χρησιμοποιούνται σε επιφάνειες επιρρεπείς στην ανάπτυξη μούχλας είτε σε επιφάνειες στις οποίες η ύπαρξη μούχλας είναι ανεπίτρεπτη.

  •          Χρώματα θερμομονωτικά



Με τα θερμοκεραμικά νανοσφαιρίδια που περιέχουν αποκτούνθερμομονωτική δράση, με αποτέλεσμα να ανεβάζουν το σημείο δρόσου των επιφανειών και να καθιστούν σχεδόν αδύνατη τη συμπύκνωση υδρατμών που οδηγεί στην ανάπτυξη μούχλας.






                                            Πηγή: www.chromodomi.gr                                                             www.thermonosystem.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου